Changes between Version 3 and Version 4 of GrondwaterProject


Ignore:
Timestamp:
09/08/18 22:03:15 (5 years ago)
Author:
Rick van der Zwet
Comment:

--

Legend:

Unmodified
Added
Removed
Modified
 • GrondwaterProject

  v3 v4  
   1= Introductie =
  12Ik gebruik ongeveer 50m3 ~ 50.000 liter water per jaar om mijn planten water te geven. Om hier drinkwater (50 EUR) voor te gebruiken is zonde voor het milieu. Een grote regenton is een alternatief, echter dit is met de toenemende droge periodes (zoals zomer 2018) erg lastig omdat deze dan leeg is op het moment dat deze nodig is.
  23
  34Oppervlakte water gebruiken is voor mij geen optie omdat de dichtstbijzijnde sloot aan de overkant van de weg ligt en niet vrij toegankelijk. Verder heeft oppervlakte water een groot nadeel dat hier veel ziekte kiemen en vervuiling in zit.
  45
  5 Grondwater is voor mij een alternatief. Het oppervlakte water staat -1.72 NAP ,nagekeken op de interactieve kaart van Hoogheemraadschap Rijnland. Na eerste onderzoek met de grondboor kwam ik geen water tegen. Navraag bij de gemeente vertelde mij dat het maaiveld op +0.30 NAP ligt. Ik heb dus een grondboor nodig van minimaal 2 meter lang. Omdat een goedkope (verlengbare) grondboor niet voor handen was, heb ik er zelf eentje gemaakt.
   6Grondwater is voor mij een alternatief, het is een stuk schoner, en ligt onder mijn voeten te wachten om gebruikt te worden. Na het raadplegen van de [https://rijnland.vergunningen.info/ Vergunningchecker] van mijn waterschap (Hoogheemraadschap van Rijnland) blijft dat ik dmv van doen van een melding en met inachtneming van enkele regels zonder problemen aan de slag kan.
   7
   8
   9= De zoektocht naar grondwater =
   10Als eerste een positie bepalen in de tuin, waar geboord kan worden. Er moeten geen leidingen liggen. Ik moet ruimte hebben om een grondboor de grond in te boren. Niet in de buurt van schuren/gebouwen/buren om eventueel overlast te voorkomen. Het liefst een plek waar ik een tijdje rustig kan werken en geen gevaar oplevert voor de rest van de gezinsleden. Achterin mijn tuin een mooi plekje gevonden.
   11
   12Hoogheemraadschap van Rijnland mijn waterschap en zal verschillende vragen voor mijn beantwoorden.
   13
   14Het peilbesluit van Hoogheemraadschap van Rijnland geeft aan op de [https://www.rijnland.net/over-rijnland/op-de-kaart interactieve kaart] heeft aan dat het het oppervlakte water op -1.72 NAP staat. Na eerste onderzoek met de grondboor van 1.80 meter kwam ik geen water tegen. Navraag bij de gemeente vertelde mij dat het maaiveld op +0.30 NAP ligt. Ik heb dus een grondboor nodig van minimaal 2 meter lang. Omdat een goedkope (verlengbare) grondboor niet voor handen was, heb ik er zelf eentje gemaakt.
   15
   16
   17= Eerste grondwater ervaring =
  618
  719Het grondwaterpeil is nu gehaald, echter kom ik niet dieper met boren dan ongeveer -2.00 NAP, waarna mijn gat elke keer dichtslibt met nat drijfzand van de kanten. Omdat het gat steeds groter wordt aan de onderkant besluit ik deze dicht te gooien en overnieuw te starten, om te voorkomen dat ik mijn straatwerk ondermijn.
  820
  9 Bij de 2de poging steek ik een 110mm PVC buis in het gat. In deze PVC buis stop ik de grondboor en haal ik grond aan de onderkant weg. Ik kan zo elke keer de buis een stukje verder duwen en de kanten blijven stabiel. Echter blijft het probleem aanwezig dat het gat weer dichtslibt met drijfzand op het moment dat ik tijdje wacht. De stabiele situatie is nu een klein laagje water en daaronder drijfzand. Dit drijfzand wordt veroorzaakt door een dieper gelegen grondlaag (klei?) die geen water doorlaat. Het water blijft als het waren liggen en vermengt zich met zand tot drijfzand.
   21Bij de 2de poging steek ik een 110mm PVC buis in het gat. In deze PVC buis stop ik de grondboor en haal ik grond aan de onderkant weg. Ik kan zo elke keer de buis een stukje verder duwen en de kanten blijven stabiel. Echter blijft het probleem aanwezig dat het gat weer dichtslibt met drijfzand op het moment dat ik tijdje wacht. De stabiele situatie is nu een klein laagje water en daaronder drijfzand. Dit drijfzand wordt veroorzaakt door een dieper gelegen grondlaag (klei?) die geen water doorlaat. Het water blijft als het waren liggen en vermengt zich met zand tot drijfzand.
   22
   23= Drijfzand =
  1024
  1125Drijfzand is lastig om als waterbron te gebruiken. Het filter moet heel fijn zijn om te zorgen dat er geen zand doorgelaten wordt. Mijn eerste pomp was een kleine bronpomp. Deze liep bij de eerste poging in het gat gelijk vast door de vervuiling. Een extra filter (zeefje) toevoegen was ook maar een kort succes.
   
  1529Door eerst met de grondboor het drijfzand te beroeren wordt het 'vloeibaar' en is het mogelijk het filter op een diepte van -2.50 NAP te plaatsen. Verwijderen van het filter is mogelijk door de waterstroom om te keren. Hierdoor raakt het zand rond de filter verzadigd en 'vloeibaar', waardoor de filter te verwijderen is. Zonder deze truc zit de filter vastgezogen en is deze met geen mogelijkheid te beroeren. Eventueel is het ook mogelijk om water door een 3/4 PVC buis naar beneden te sturen en zo de emulsie te beroeren.
  1630
  17 
  18 Een kleine aanzuigpomp zorgt dat het water langzaam op wordt gepompt, met ongeveer 40 liter per uur. Wat voor het vullen van mijn regenton snel genoeg is.
  19 
  20 
  21 Het grondwater is wat gelig en ruikt een beetje naar bagger, dit komt door de achtergebleven plantaardige resten (hummus) wat een perfecte voeding is voor mijn planten. Door het water een paar dagen te laten bezinken is dit mooi te zien (en testen). 
  22 
  23 
  24 
  25 
  26 
  27 
  28 
  29 
   31= De opstelling =
   32
   33Een kleine aanzuigpomp zorgt dat het water langzaam op wordt gepompt, met ongeveer 40 liter per uur. Wat voor het vullen van mijn regenton snel genoeg is. Ik zet deze handmatig aan en uit.
   34
   35= Water kwaliteit =
   36
   37Het grondwater is wat gelig en ruikt een beetje naar bagger, dit komt door de achtergebleven plantaardige resten (hummus) wat een perfecte voeding is voor mijn planten. Door het water een paar dagen te laten bezinken is dit mooi te zien. 
   38
   39= Kosten =
   40
   41Voor ongeveer 75 EUR heb ik een mooie basis opstelling. Break-down:
  3042
  3143{{{