Changes between Version 2 and Version 3 of GrondwaterProject


Ignore:
Timestamp:
09/08/18 21:38:37 (5 years ago)
Author:
Rick van der Zwet
Comment:

--

Legend:

Unmodified
Added
Removed
Modified
 • GrondwaterProject

  v2 v3  
  22
  33Oppervlakte water gebruiken is voor mij geen optie omdat de dichtstbijzijnde sloot aan de overkant van de weg ligt en niet vrij toegankelijk. Verder heeft oppervlakte water een groot nadeel dat hier veel ziekte kiemen en vervuiling in zit.
   4
   5Grondwater is voor mij een alternatief. Het oppervlakte water staat -1.72 NAP ,nagekeken op de interactieve kaart van Hoogheemraadschap Rijnland. Na eerste onderzoek met de grondboor kwam ik geen water tegen. Navraag bij de gemeente vertelde mij dat het maaiveld op +0.30 NAP ligt. Ik heb dus een grondboor nodig van minimaal 2 meter lang. Omdat een goedkope (verlengbare) grondboor niet voor handen was, heb ik er zelf eentje gemaakt.
   6
   7Het grondwaterpeil is nu gehaald, echter kom ik niet dieper met boren dan ongeveer -2.00 NAP, waarna mijn gat elke keer dichtslibt met nat drijfzand van de kanten. Omdat het gat steeds groter wordt aan de onderkant besluit ik deze dicht te gooien en overnieuw te starten, om te voorkomen dat ik mijn straatwerk ondermijn.
   8
   9Bij de 2de poging steek ik een 110mm PVC buis in het gat. In deze PVC buis stop ik de grondboor en haal ik grond aan de onderkant weg. Ik kan zo elke keer de buis een stukje verder duwen en de kanten blijven stabiel. Echter blijft het probleem aanwezig dat het gat weer dichtslibt met drijfzand op het moment dat ik tijdje wacht. De stabiele situatie is nu een klein laagje water en daaronder drijfzand. Dit drijfzand wordt veroorzaakt door een dieper gelegen grondlaag (klei?) die geen water doorlaat. Het water blijft als het waren liggen en vermengt zich met zand tot drijfzand.
   10
   11Drijfzand is lastig om als waterbron te gebruiken. Het filter moet heel fijn zijn om te zorgen dat er geen zand doorgelaten wordt. Mijn eerste pomp was een kleine bronpomp. Deze liep bij de eerste poging in het gat gelijk vast door de vervuiling. Een extra filter (zeefje) toevoegen was ook maar een kort succes.
   12
   13In een zoektocht naar een betaalbare filter oplossing kwam ik een aquarium luchtsteen tegen. Deze steen is perfect geschikt voor mijn doel, hij kan niet dicht slippen en je kan er water door naar boven halen. Om te zorgen dat de filter veilig uit de bron gehaald kon worden heb ik deze bevestigd aan een 3/4 PVC pijp.
   14
   15Door eerst met de grondboor het drijfzand te beroeren wordt het 'vloeibaar' en is het mogelijk het filter op een diepte van -2.50 NAP te plaatsen. Verwijderen van het filter is mogelijk door de waterstroom om te keren. Hierdoor raakt het zand rond de filter verzadigd en 'vloeibaar', waardoor de filter te verwijderen is. Zonder deze truc zit de filter vastgezogen en is deze met geen mogelijkheid te beroeren. Eventueel is het ook mogelijk om water door een 3/4 PVC buis naar beneden te sturen en zo de emulsie te beroeren.
   16
   17
   18Een kleine aanzuigpomp zorgt dat het water langzaam op wordt gepompt, met ongeveer 40 liter per uur. Wat voor het vullen van mijn regenton snel genoeg is.
   19
   20
   21Het grondwater is wat gelig en ruikt een beetje naar bagger, dit komt door de achtergebleven plantaardige resten (hummus) wat een perfecte voeding is voor mijn planten. Door het water een paar dagen te laten bezinken is dit mooi te zien (en testen). 
   22
   23
   24
  425
  526